Motiver meg!

  • 08.02.2017 kl. 15:14

Don't Want To Wake Up
Licensed from: MilanMarkovic78 / yayimages.com

Jeg trenger helt klart motivasjon til å stå opp når vekkeklokken ringer om morgningen! De som kjenner meg vet at jeg definitivt ikke er et A-menneske, er ikke den første som er på jobben om morgningen, ikke nummer to eller tre heller for den skaks skyld. Men jeg har ikke lyst til å definere meg selv som et B-menneske, det høres ut som noe som er dårligere menneske. Hvem har egentlig kommet på disse definisjonene? Derfor har jeg tatt Quizer på start.no, klikk.no og VG.no for å se om de kan hjelpe til med å definere hva jeg er.

På testen til Klikk.no får jeg beskjed om at jeg verken er A-menneske eller B-menneske, men noe midt i mellom, det samme indikerer VG sin test. Start.no derimot mener at jeg ikke kvalifiserer til B-menneske, men vil betrakte meg som C-menneske. What?! Tror jeg holder meg til resultatene fra klikk.no, selv om ingen av testene hadde fått særlig substans som forskningsmaterialet.

Poenget mitt er, at uansett hvilken type menneske man er, trenger vi faktorer som er med å motiverer oss i hverdagen. Tidligere har jeg skrevet om hvor viktig det og ha noe å se frem til. Det kan lese mer her 

Typiske kilder til motivasjon: mestring, bonus, konkurranse og imponere. Hvis oppgaven er for vanskelig og man ikke klarer det, vil dette være negativt og motarbeide motivasjon. Så da spør jeg, hvorfor klarer jeg ikke komme meg opp tidlig om morgningen? Jeg vet at jeg kan, hvis jeg absolutt må!  Bonusen er at jeg får mer tid med barna om morgningen, det er ingen konkurranse. Og ja, kanskje kunne jeg imponert sjefen og kollegaer ved at de ser en endring i mitt handlingsmønster. Oki, så kan jeg krysse av i nesten alle boksene, men allikevel gjør jeg ikke noe med det? Hva er galt med meg?

I arbeidslivet snakker vi om indre og ytre motivasjon. Indre motivasjon gir medarbeidere som opplever tilfredshet, glede og mening når de utfører arbeidsoppgavene sine og skaper de beste resultatene. Hva kan du gjøre for å motivere dine ansatte og hvordan kan du påvirke de som sier; kom og motiver meg! Her er noen tips:

  • Sett opp en utviklingsplan for hver av de ansatte
  • Kan den ansatte involveres i besluttninger
  • Kan de tilegne seg ny kunnskap og oppgaver
  • Sosial tilhørighet
  • Autonomi
  • Eierskap til oppgavene og selskapet
  • Feire suksesser i avdelingen

Hvis du ser ekstra nøye på disse punktene, kanskje du ser at de kan brukes i hverdagslivet?

Ytre motivasjon kan være lite begunstiget, det er ikke nødvendigvis slik at alle medarbeidere motiveres av høyere lønn og status. Jeg mener at man skal ikke avfeie dette, for man vet at det kan fungerer i prosjekter eller i tidsbegrensede perioder. Men langsitig er det ikke gunstig og det virker ikke for alle.

Hvis du spør en person på veien opp til toppen av Kilimanjaro om han vil gjøre det igjen; vil han mest trolig svare nei, aldri! Dum idé og at han/hun heller ville ligget på en strand med drinken i hånden. Men når han har kommet ned igjen og restituert seg, planlegger på nytt en ny tur.  Eller hvis du spør en kvinne som ligger i fødtsel om hun er klar for å planlegge neste graviditet, vil også svaret være nei, da smerten er enorm og igjen presse man kroppen til det ytterste. Gleden og mestringsfølelsen i etterkant er så overveldende og fantastisk at man slett ikke er avskrekket fra nye runder. Men motiverer både under utføringen og til nye eventyr.

Vi vet at de som klaterer fjell, trener og tilrettelegger i lang tid før de klatrer til toppen og det må mye mentalt og fysisk trening til i forkant. Akkurat som med idrett, jo mer man trener desto bedre blir ferdighetene. Hvordan overfører vi dette til arbeidslivet, hva skal til for at du er motivert for å gå på jobb og utføre dine arbeidsoppgaver? Legg gjerne igjen noen tanker.

Vi høres plutselig!
 

 

#karriere #motivasjon #valg #voksen #medarbeidere #arbiedsliv #hverdagsliv 

8 Kommentarer

Carina

08.02.2017 kl. 21:24
Personlig liker jeg å legge vekkerklokken/telefonen langt unna slik at jeg er nødt for å stå opp av sengen for å slå av alarmen :)

Renate Lindmark

08.02.2017 kl. 22:55
Carina: Det du nevner der, er faktisk er veldig god idé. Mitt problem er at sengen kaller meg tilbake og jeg kan sovne igjen på et blunk. Har en samboer som står opp grytidlig, våkner av hans ringeklokke. Men bedagelig som jeg er, snur jeg ryggen til og sover videre:-).

Dazzy

09.02.2017 kl. 01:07
Godt skrevet, er av og til utrolig vanskelig å stå opp!

Renate Lindmark

09.02.2017 kl. 07:02
Dazzy: Koselig at du var innom bloggen. "Morgenstund har gull i munn" gjelder ikke for meg. Ønsker deg en strålende torsdag.

Benedicte Andersgård

09.02.2017 kl. 12:26
Er ikke like lett å stå opp alltid. jeg også hadde trengt litt motivasjon noen ganger, hehe.

Renate Lindmark

09.02.2017 kl. 12:32
Benedicte Andersgård: Kjekt at du kommenterte! Hva gjør du for å komme deg opp om morgningen, har du en rutine?

Benedicte Andersgård

09.02.2017 kl. 12:35
Huff nei egentlig ikke. Akkurat nå har jeg ikke noe jobb på dagtid (kun kveldstid) men har en datter, så det i seg selv burde jo være grunn nok til å stå opp om morgningen <3

Renate Lindmark

09.02.2017 kl. 12:41
Benedicte Andersgård: Barn er den absolutte grunnen til alltid være våken ;-). Ønsker deg en super torsdag.

Skriv en ny kommentar

Renate Lindmark

I en alder av 37 år har jeg bestemt meg for å starte en blogg. Jeg har egentlig aldri hatt hverken tid eller veldig lyst til å blogge tidligere, men etter en joke på jobben, tok jeg gutta "på ordet". Jeg starter en blogg med et navn de har funnet på. Nå er det vel slik at frue er litt oppbrukt, but here we go! Jeg heter Renate Lindmark og er 37 år fra Rælingen, like utenfor Oslo. Jeg har to flotte døtre, en engel og er samboer med verdens heldigste mann...høhø Bruker mye av tiden min på familien, trening og arbeid. Er over middels interessert i ledelse og resultater. Har jobbet med salg i hele min karriere og har de tre siste årene hatt ansvar for salg i Tribe Hotels som er en del av First Hotels familien. Før den tid har jeg bakgrunn fra finans. Når jeg ikke reiser til hotellene vi har i Norge, Danmark, Sverige og Island. Elsker jeg lange ferier i varme strøk. Jeg har bodd noen år i Spania og prater derfor flytende spansk, noe jeg har hatt mye glede av i ettertid. Etter både å ha vært landeveissyklist og basketballspiller i mine yngre dager. Er trening er noe jeg bruker en god del tid på, dessverre klarer jeg ikke alltid være 100% på dette området. Det blir en god del løpeturer i løpet av året, en aktivitet jeg deler med min samboer. Et par løp i løpet av året håper jeg å få til. Og ikke minst noen turer til helsestudio, men jeg er ingen fanatiker. Også har jeg innsett at kroppen min ikke ser ut som jeg er 20 år og det er helt greit. Jeg kommer mest til å blogge om karriere, mote og trening. Klær er noe jeg bruker både penger og tid på, derfor vil dette være en naturlig del av bloggen.

Bloggdesign

Søk i bloggen

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits