Narsissist - den mørke siden

  • 28.02.2017 kl. 10:33

De aller fleste av oss har hørt eller lest om narsissistiske ledere og hvordan de bruker sin stilling for å utøve makt. Denne form for ledelse ligger under det fagfeltet som heter the dark side of leadership. Noen få av oss har faktisk hatt de som ledere og det er noe vi skal være takknemlige for. Det er derfor skremmende å lese at så mange som 13 % av USAs ledere har narsissistiske trekk. Hvor stor er andelen i Norge, er det noen grunn til å tro at den skulle være betraktelig mindre?

Så hvem er disse menn og kvinner som bruker sin posisjon i arbeidslivet for å utøve makt. Majoriteten er menn, selv om det også finnes en god del kvinner.

Pretentious woman talking on her mobile phone
Licensed from: phovoir / yayimages.com

Om man oppdager de eller ikke, kommer helt an på hvilken type relasjon man har til vedkommende. Det vil føles som om man er med de eller mot de. Narsissistene fremstår ofte som vellykkede, hyggelige og omgjengelige, spesielt i starten. De elsker selvskryt og rakke ofte ned på andre rundt seg, som en del av veien for å oppnå en god selvfølelse. Han formulerer ofte prestasjoner ut i fra JEG form og tar gjerne æren for andres arbeid. De ser på seg selv og sine egenskaper som perfekte og vil gjøre alt forat de skal fremheves. De feil de måtte ha, prøver de å projisere over på andre mennesker. En narsissist vil få deg til å føle ansvar for feil du ikke har gjort og få deg til å tvile på egne evner. De har manglende omsorg for andre mennesker og kan fremstå som kyniske. De er selv ekstremt sårbare for kritikk mot egen person. De kan være samvittighetsløse, harde og nådeløse som kan være en gjenspeiling fra hvordan de selv har blitt behandlet i barndommenEn narsissist fremstiller seg ofte som offeret, som er en speiling av realiteten. Narsissisten oppfattes som en mobber for den som blir utsatt for den hensynsløse adferden.

I starten er det vanskelig å se disse menneskene, de er ofte veldig sjarmerende og hengivende. Manipulasjon er et godt begrep for hva de driver med, de får deg til å stole på seg for deretter bruke informasjonen til egen fordel. En narsissist vil alltid finne seg et eller flere offre og bruker sin tid på å få disse personene ut. Som en del av prosessen for å få deg ut, vil utfrysning eller falske anklager være en del av spillet. Ofte personlige angrep som er nesten umulige å beskytte seg mot. Han vil for eksempel unnlate å invitere deg til jobbrelaterte viktige møter, men allikevel sørge for at noen snakker om innholdet fra møtet i ditt nærvær. Slik vet du med sikkerhet vet at du har blitt utelatt.

Selv om du like å snakke om egne prestasjoner, betyr ikke det at man er narsissist. Men hvis man ser alle disse faktorene jeg har beskrevet ovenfor sammen, bør varlselampene gå på. Og jo fortere man oppdager de, desto bedre. Jeg kan bekrefte at det å være leder ikke er noen popularitetskonkurranse, spesielt når vanskelige beslutninger skal tas. Men blir du behandlet dårlig, må du gi beskjed, ta kontakt med verneombudet eller leders leder. Først da kan man sørge for at slikt ikke skjer igjen.

 

 

#narsissist #ledere #ledelse #manipulasjon #makt #thedarksideofleadership 

2 Kommentarer

stavangerinmyheart

28.02.2017 kl. 10:41
Tror det er mye sant her. Men ikke lett å oppdage. Tror heller ikke det er lett å gi beskjed hvis dette gjelder din øverste sjef. Bra innlegg.

Renate Lindmark

28.02.2017 kl. 11:01
stavangerinmyheart: Takk for tilbakemelding. Helt enig i at det kan være tungt å finne riktig vei for varsling. Derfor er det så viktig med gode HMS ordninger i selskapene og et godt varslingssystem. Varslingssystemer skal gå til en uavhengig tredjepart. Dessverre er det ikke mange som har et slikt system.

Skriv en ny kommentar

Renate Lindmark

I en alder av 37 år har jeg bestemt meg for å starte en blogg. Jeg har egentlig aldri hatt hverken tid eller veldig lyst til å blogge tidligere, men etter en joke på jobben, tok jeg gutta "på ordet". Jeg starter en blogg med et navn de har funnet på. Nå er det vel slik at frue er litt oppbrukt, but here we go! Jeg heter Renate Lindmark og er 37 år fra Rælingen, like utenfor Oslo. Jeg har to flotte døtre, en engel og er samboer med verdens heldigste mann...høhø Bruker mye av tiden min på familien, trening og arbeid. Er over middels interessert i ledelse og resultater. Har jobbet med salg i hele min karriere og har de tre siste årene hatt ansvar for salg i Tribe Hotels som er en del av First Hotels familien. Før den tid har jeg bakgrunn fra finans. Når jeg ikke reiser til hotellene vi har i Norge, Danmark, Sverige og Island. Elsker jeg lange ferier i varme strøk. Jeg har bodd noen år i Spania og prater derfor flytende spansk, noe jeg har hatt mye glede av i ettertid. Etter både å ha vært landeveissyklist og basketballspiller i mine yngre dager. Er trening er noe jeg bruker en god del tid på, dessverre klarer jeg ikke alltid være 100% på dette området. Det blir en god del løpeturer i løpet av året, en aktivitet jeg deler med min samboer. Et par løp i løpet av året håper jeg å få til. Og ikke minst noen turer til helsestudio, men jeg er ingen fanatiker. Også har jeg innsett at kroppen min ikke ser ut som jeg er 20 år og det er helt greit. Jeg kommer mest til å blogge om karriere, mote og trening. Klær er noe jeg bruker både penger og tid på, derfor vil dette være en naturlig del av bloggen.

Bloggdesign

Søk i bloggen

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits