Dårlig dømmekraft påvirker viktige besluttninger

  • 03.04.2017 kl. 22:51

I både privat og arbeidssituasjoner gjør vi vurderinger og beslutninger basert på informasjon vi «bombarderes» med i hverdagen. Så hva er det som gjør at vi tar gode beslutninger? Og hva er det som innvirker slik at vi får dårlig dømmekraft.

original_url: 59B135F2-8CAE-4F17-9F1D-C0D710AB60C7

 

La oss se litt nærmere på førsteinntrykk, hvor lenge sitter egentlig et førsteinntrykk av en person? Har man gitt et dårlig førsteinntrykk av seg selv, så sitter ofte den oppfatningen lenge hos mottaker. Det er vanskelig å snu førsteinntrykket så fremt man ikke aktiv arbeider for å endre andres oppfatning av seg. Førsteinntrykket er viktig nettopp fordi den setter en forventning til hva andre kan forvente av deg i fremtidig adferd. Det er derfor det er så viktig og vise oss fra vår beste side når vi er på jobbintervju. Vi ønsker å gi et mer positivt bilde av oss selv, enn det de andre som skal intervjues gir. Vi vet at førsteinntrykk er subjektivt, vi blir sammenliknet opp mot hverandre. Selvsagt er det andre ting som også ligger til grunn i et intervju, poenget her er ikke å se videre på selve intervjuprosessen.

Ta for eksempel en kirurg eller lege , de behandler ikke sin nære familie, da deres dømmekraft er påvirket av personlige bånd og de ikke vil kunne klare utøve objektive vurderinger om personens tilstand.

Vi lever i en digital verden hvor vi konstant påvirkes av inntrykk og informasjon. Så i hvilke sammenhenger klarer vi være objektiv til de valgene vi tar? Det er lettere å være objektiv til valg av materialistiske ting. Når vi kjøper vaskemaskin, er det ofte preferanser vi velger ut ifra og sammenlikner konkurrenter imellom. Mens når vi velger ferietur,  lar vi oss ofte påvirke av andres erfaringer og ikke bare sammenlikning av ulike reisemål til en gitt pris i en katalog. Eller når vi velger ektefelle, her er det også vanskelig gjøre objektive vurderinger?..hehe

Jo mer kunnskap man har om et tema, desto mindre bastante og sikre meninger utaler man seg om. Ta for eksempel Carl I. Hagen eller D. Trump som så bastant mente at klimaendringene ikke er menneskepåvirket. Hvis man hører forskere uttale seg om klimaet, vil de være mindre bastante og si; i henhold til forskning så viser dette indikasjoner på ??.Uten at jeg skal la dette bli en politisk debatt, så er det kanskje mangel på kunnskap som gjør at Trump og hans administrasjon er så skråsikker i sine mange uttalelser.

La oss rette blikket mot domstolene, er det slik at attraktive mennesker får lavere strafferammer enn de som er mindre attraktive eller kler seg mindre pent. Persepsjon spiller inn på mange områder. Vi tilegner attraktive personer flere og bedre egenskaper, uten og kjenne til kvalitetene. 

Kan man gjøre gode beslutninger? Vi gjør alle mange gode beslutninger i løpet av en dag, men noen beslutninger krever større vurderinger før vi treffer avgjørelsen. Skal man gå til store innkjøp i en organisasjon, så bør det settes ned en prosjektgruppe som ser på hva man har i dag, gjøre intervjuer med de som skal bruke systemer eller maskiner og høre hva de trenger? For så å sjekke hvilke leverandører som kan levere tjenesten, utarbeide en kravspesifikasjon og se om leverandør kan tilføye eller ha noen tanker rundt det man ønsker. Deretter sender man ut anbud til så mange aktører som mulig. Går igjennom anbudene og komme frem til en enstemmig løsning i prosjektgruppen. Her har man gjort mange vurderinger av kravspesifikasjoner og kan komme frem til en objektiv vurdering basert på innhentet informasjon.

Heldigvis trenger vi ikke gå så dypt til verks ofte, men mange bedrifter og organisasjoner undervurderer viktigheten av en slik prosess før man går til innkjøp. Noe som har resultert i mange hundretusener og millioner ut av vinduet. Det finnes nok av eksempler i næringslivet hvor man ikke har gjort gode nok vurderinger i forkant og budsjettene overstiges med millioner og mrd.

Som eksempler til dette kan jeg nevnte det eminente stupetårnet på Hamar som sikkert er Norges ikke bare dyreste men også mest kjente stupetårn. Eller Mongstad skandalen, hvor man sprakk med 6 MRD, Som også ble den synonyme betegnelsen for «en mong». Det finnes mange eksempler, men det finnes også eksempler på handlingslammelse hvor man utsetter å ta beslutninger. Er det kanskje handlingslammelse som har gjort at Munk museet ikke står ferdig? Mange næringslivsledere unngår ta beslutninger, slik at andre kan gjøre det.

 

Neste gang du tar en beslutning som krever litt mer enn valg av sokker, tenk igjennom om du klarer være objektiv. Eller neste gang du møter en ny person, hvor lenge sitter førsteinntrykket av personen? Så da spør jeg deg, har du god dømmekraft?

 

 

 

 

 

#dømmekraft #karriere #jobb #intervju #persepsjon #ledelse #objektiv #førsteinntrykk #trump #hagen #underskudd

2 Kommentarer

Nora Piscopo

04.04.2017 kl. 13:26
Så fin du er!

Renate Lindmark

04.04.2017 kl. 15:40
Nora Piscopo: Tusen takk for komplimentet :-)

Skriv en ny kommentar

Renate Lindmark

I en alder av 37 år har jeg bestemt meg for å starte en blogg. Jeg har egentlig aldri hatt hverken tid eller veldig lyst til å blogge tidligere, men etter en joke på jobben, tok jeg gutta "på ordet". Jeg starter en blogg med et navn de har funnet på. Nå er det vel slik at frue er litt oppbrukt, but here we go! Jeg heter Renate Lindmark og er 37 år fra Rælingen, like utenfor Oslo. Jeg har to flotte døtre, en engel og er samboer med verdens heldigste mann...høhø Bruker mye av tiden min på familien, trening og arbeid. Er over middels interessert i ledelse og resultater. Har jobbet med salg i hele min karriere og har de tre siste årene hatt ansvar for salg i Tribe Hotels som er en del av First Hotels familien. Før den tid har jeg bakgrunn fra finans. Når jeg ikke reiser til hotellene vi har i Norge, Danmark, Sverige og Island. Elsker jeg lange ferier i varme strøk. Jeg har bodd noen år i Spania og prater derfor flytende spansk, noe jeg har hatt mye glede av i ettertid. Etter både å ha vært landeveissyklist og basketballspiller i mine yngre dager. Er trening er noe jeg bruker en god del tid på, dessverre klarer jeg ikke alltid være 100% på dette området. Det blir en god del løpeturer i løpet av året, en aktivitet jeg deler med min samboer. Et par løp i løpet av året håper jeg å få til. Og ikke minst noen turer til helsestudio, men jeg er ingen fanatiker. Også har jeg innsett at kroppen min ikke ser ut som jeg er 20 år og det er helt greit. Jeg kommer mest til å blogge om karriere, mote og trening. Klær er noe jeg bruker både penger og tid på, derfor vil dette være en naturlig del av bloggen.

Bloggdesign

Søk i bloggen

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits