De vanskelige valgene

  • 16.05.2017 kl. 11:19 

Hva som var i går, er nødvendigvis ikke det samme i morgen!

Livet består av utallige valg, noen mer kompliserte og langt mer konsekvent orienterte enn andre.

Det enkleste valget JEG gjør i løpet av dagen er å bestemme meg for hva jeg skal ha på meg av klær. Men det har ikke alltid vært slik og det forekommer tilfeller som krever litt mer engasjement. Og for mange oppleves valg av klær som en tung beslutning, spesielt hvis man er veldig opptatt av klær og mote. Mange yngre føler nok et stort press på hva de skal ha på seg før de går på skolen. Jeg har lest historier hvor man på bruker to timer på hår og sminke før man skal på ungdomsskolen. Min personlige oppfatning er at mange utfordringer ved klespress hadde vært løst hvis man hadde innført uniformer på skolene i Norge. Og her ligger det selvsagt mye engasjement hos mange og er definitivt ikke bakgrunnen for debatt i dette innlegget. Så jeg lar dette ligge inntil videre.

Tidligere har jeg skrevet om dømmekraft (les her), hvordan har det seg at noen utøver bedre dømmekraft enn andre? Jeg har stor tro på at god dømmekraft er noe man tilegner seg gjennom læring, arbeid og kunnskap. Man må vite hva man kan «vinne og hva man kan tape» på de handlingene man foretar seg. Alt man gjør i livet har en konsekvens og jeg mener ikke at man skal gjøre en risikoanalyse på alt man gjør, men tenke over hva man sier eller skal gjøre før man foretar seg et valg.

For oss kvinner er det kanskje ikke en god idé å gå igjennom slottsparken i Oslo alene en sen kveld/natt, risikoen for at man kan bli utsatt for noe er tilstede. Og ja, dessverre har vi kommet dit at vi lever i en verden hvor vi kvinner må ta forhåndsregler på mye av det vi gjør. Men nå er jeg også av den oppfatning, at det er bedre å ta forhåndsregler enn å være etterpå klok! Dette var et ekstremt eksempel, men alle valg påvirker oss i en eller annen form.

Se for eksempel på valgene vi gjør på arbeidsplassen. Jeg kan velge å engasjere meg eller jeg kan velge å la være. De aller fleste har et godt utbytte av å engasjere seg i arbeidsoppgaver og kollegaer! Ved å ha autonomi over arbeidsoppgavene og kjenne at man tilhører et miljø vil dette øke den indre motivasjonen.  Eller jeg kan velge og ikke engasjere meg og se på arbeidsplassen som et sted jeg MÅ være, ved å gjøre dette vil den indre drivkraften og engasjementet være fratredende.

Så hvordan vet jeg hva som er de riktige og viktige valgene for meg? Mitt råd er at du må finne ut av hva som er verdiene dine, sett deg mål om hvor du vil, og legge en strategi for hvordan man skal komme deg dit. Noen ganger tar veien frem til målet noen uventede svinger og da gjelder det å følge med. Istedenfor å tenke på alt man har gjort eller kunne ha gjort, rett fokuset fremover og se på hva som kan bli.

Man har et ansvar for å ta regi i eget liv, ikke vær en brikke, men vær en aktiv deltaker!

Ha en strålende tirsdag og riktig god 17. mai feiring i morgen.....hipp hurra.

 

 

 

 

 

#motivasjon #arbeidsplass #jobb #valg #dømmekraft #drivkraft #tilhørighet #autonomi #risiko #risikoanalyse #vanskeligevalg #regi #aktør #brikke

 

0 Kommentarer

Skriv en ny kommentar

Renate Lindmark

I en alder av 37 år har jeg bestemt meg for å starte en blogg. Jeg har egentlig aldri hatt hverken tid eller veldig lyst til å blogge tidligere, men etter en joke på jobben, tok jeg gutta "på ordet". Jeg starter en blogg med et navn de har funnet på. Nå er det vel slik at frue er litt oppbrukt, but here we go! Jeg heter Renate Lindmark og er 37 år fra Rælingen, like utenfor Oslo. Jeg har to flotte døtre, en engel og er samboer med verdens heldigste mann...høhø Bruker mye av tiden min på familien, trening og arbeid. Er over middels interessert i ledelse og resultater. Har jobbet med salg i hele min karriere og har de tre siste årene hatt ansvar for salg i Tribe Hotels som er en del av First Hotels familien. Før den tid har jeg bakgrunn fra finans. Når jeg ikke reiser til hotellene vi har i Norge, Danmark, Sverige og Island. Elsker jeg lange ferier i varme strøk. Jeg har bodd noen år i Spania og prater derfor flytende spansk, noe jeg har hatt mye glede av i ettertid. Etter både å ha vært landeveissyklist og basketballspiller i mine yngre dager. Er trening er noe jeg bruker en god del tid på, dessverre klarer jeg ikke alltid være 100% på dette området. Det blir en god del løpeturer i løpet av året, en aktivitet jeg deler med min samboer. Et par løp i løpet av året håper jeg å få til. Og ikke minst noen turer til helsestudio, men jeg er ingen fanatiker. Også har jeg innsett at kroppen min ikke ser ut som jeg er 20 år og det er helt greit. Jeg kommer mest til å blogge om karriere, mote og trening. Klær er noe jeg bruker både penger og tid på, derfor vil dette være en naturlig del av bloggen.

Bloggdesign

Søk i bloggen

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits